Kracht en Kwetsbaarheid

Een expositie met levensgrote mensfiguren

27 mei - 3 jul 2022

Oude, weerbarstige, grove linnen doeken zijn door Eline Achterhuis beschilderd met levensgrote mensfiguren. De Zwolse kunstenaar toont haar werken bij galerie DNA en zegt er het volgende over: “ze gaan over de ‘mens’.

Ik ben omringd door ze en met ze verbonden. Ik kan niet zonder ze en soms ook niet met ze. Soms ben ik afhankelijk van ze en enkelen ook van mij’. Eline Achterhuis exposeert afbeeldingen van individuen die je zomaar tegen zou kunnen komen.

Van nature hebben ze kenmerken en eigenschappen meegekregen, maar wie zijn ze? Eline beschrijft de 'mens' als volgt: "Als ik op straat om me heen kijk, zie ik ze zoals ze zijn? ‘Mens’ uit je omgeving. De imperfecte, emotievolle, stoere, mooie, kwetsbare, natuurlijke, ambitieuze, terughoudende, lieve, aanhankelijke, afwijzende, blije, boze, eenzame of onthande….. mens. In een tel vang ik een emotie op; in een houding een ambitie; in een uitstraling een verlangen; in een blik kwetsbaarheid en, gek genoeg, vaak meerdere aspecten tegelijk. ‘Mens’ dat interessanter is dan die op een geënsceneerd digitaal plaatje”.

Ze heeft geprobeerd de 'medemens' te vangen in deze geschilderde figuren: in een voorstelling, in kleur, in lijn en in (ontbrekende) vorm. Een (on)bekend mens die iets oproept, een herkenning, een gevoel, een bevestiging of een emotie, krachtig en kwetsbaar tegelijk. Een mens met iets waar je langer naar kan kijken en die voor iedere kijker een eigen beleving of herkenning is.

Het doek is onbewerkt grof linnen uit 1906, gemaakt in de 'verdwenen' Twentse thuisweverijen en textielfabrieken. Ook komt een deel uit grootmoeders kast, nog opgerold als uitzet-product of gebruikt als beddengoed voor in de bedstede. Voor het verstevigen van dit oude linnen gebruikt Eline o.a. harsproducten.

Galerie DNA hoopt dat u nieuwsgierig bent geworden naar deze bijzondere serie levensgrote mensfiguren die als een soort banners zijn opgehangen en waar je tussendoor kunt lopen. Beleef de kracht en kwetsbaarheid van de getoonde werken. Samen met de sculpturen van Noëlla Moen en Anneke Mensink vormen ze weer een mooi geheel!

Wanneer

27 mei - 3 jul 2022
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur

Contactinformatie

galerie DNA
Golstraat 9
7411 BN Deventer