Matter Over Mind

in Museum EICAS

27 mei - 24 jul 2022

EICAS neemt je, geïnspireerd door de Nul- en ZERO-beweging, steeds weer mee langs nieuwe beelden en sensaties. Museum EICAS focust zich op de kunst en het gedachtegoed van de Nederlandse Nul- en internationale ZERO-beweging van begin jaren zestig.

Maar dat betekent zeker niet dat er alleen ‘oud’ werk te zien is. Vanaf 27 mei is de groepstentoonstelling van hedendaagse kunstenaars, die werken in de geest van Nul en ZERO te zien. Onder de titel ‘Matter over Mind’ zijn kunstwerken samengebracht waar in het maakproces ruimte is gelaten voor toeval. In de eenvoud, het optimisme en het gebruik van alledaagse materialen is het gedachtegoed van de Nul-beweging terug te zien.

In alledaagse materialen, de eenvoud en het optimisme herken je het gedachtegoed van de Nul-beweging. Maar Matter over Mind maakt vooral de vertaalslag naar een nieuwe generatie kunstenaars. Die wel de kaders bepalen maar het materiaal de ruimte geven om af te wijken van het oorspronkelijke plan. De populaire uitspraak ‘Mind over matter’ plaatst de wil boven de materie. De gedachte is dat - zolang je ergens je zinnen op zet – het meest onmogelijke doel haalbaar wordt. Het zegt iets over onze prestatiecultuur en de behoefte om grip te krijgen op de wereld om ons heen. Maar wat gebeurt er als we die grip loslaten? Wat als we een stap terug doen en ruimte creëren om iets te laten ontstaan op zichzelf?

Spannend werk
Curator Hanna Jansen over de expositie: “De uitspraak ‘mind over matter’ plaatst de wil boven de materie. De gedachte is dat - zolang je ergens je zinnen op zet – het meest onmogelijke doel haalbaar wordt. De uitspraak zegt iets over onze prestatiecultuur en onze behoefte om grip te krijgen op de drukke wereld om ons heen. Maar wat gebeurt er als we die grip eens loslaten? Wat als we een stap terug doen en ruimte creëren om iets te laten ontstaan op zichzelf? De kunstenaars in deze expositie laten elk op hun eigen manier ruimte voor toeval. Zij bepalen de kaders maar het materiaal krijgt de autonomie om af te wijken van het oorspronkelijke plan. En dat levert spannend werk op."

Er zijn schilderijen te zien van kunstenaar Ide André, die tot stand komen door met verf besmeurde touwen op linnen doek te slaan. Roos Vogels toont installaties van aan elkaar gebonden wilgentakken, die zij speciaal voor deze expositie ontwikkelde. Kunstenaar AKMAR toont onder andere haar Sandpaper Compositions, waarvoor zij gebruikte schuurpapieren als individuele kunstwerken presenteert. En Bas van der Wal toont zijn werken die hij in nauwe samenwerking met de vier elementen (water, vuur, lucht en aarde) produceert.

De titel Matter over Mind is een omkering van de populaire uitspraak ‘Mind over Matter’. Jansen zegt hierover: “De uitspraak ‘Mind over matter’ plaatst de wil boven de materie. De gedachte is dat - zolang je ergens je zinnen maar op zet – alles haalbaar is. Het zegt iets over onze prestatiecultuur en de behoefte om grip te krijgen op een drukke wereld. De tentoonstelling Matter over Mind focust zich op wat er gebeurt als de matter ruimte krijgt om mee te praten en ons te verrassen.”

Op 28 mei om 16.00 uur vindt de vernissage plaats. De finissage, in de vorm van een kunstenaarsgesprek, staat gepland op 23 juli om 14.00 uur. Beide events kun je gratis bijwonen. Graag van tevoren via je komst aanmelden.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en Gemeente Deventer.

Wanneer

27 mei - 24 jul 2022
  • elke dinsdag: - uur
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur

Contactinformatie

Museum EICAS
Nieuwe Markt 23
7411PB Deventer