Project 72

Marc Fabels

9 april - 15 mei 2022

Marc Fabels toont een installatie die bestaat uit 72 tekeningen en stammen hakhout die gedeeltelijk zijn overgoten met afgewerkte olie. Ze staan op de vloer opgesteld als een partituur voor een muziekstuk, geschreven door zijn vriend en componist Folkert Buis. De geluiden die onderdeel zijn van deze bijzondere compositie zijn opgenomen in de Deventer autogarage Bella Macchina, Hiermee verbindt de kunstenaar verschillende werelden, tijden en verhalen met elkaar.

De kunstenaar is gefascineerd door patronen die niet onmiddellijk zichtbaar zijn. Denk aan de schijnbaar willekeurige vormen van bomen, de nerven in het hout of bandensporen in het zand; altijd hetzelfde, maar nooit gelijk. Die patronen ziet hij ook terug in herinneringen en hoe we met allerlei fragmenten die we waarnemen en opslaan steeds nieuwe verhalen vormen. Voor Marc Fabels is een herinnering dan ook geen vaststaand gegeven, maar een verzameling van fragmenten die voortdurend in beweging zijn.

Met dit werk vertelt Fabels een verhaal over zijn vader en zijn jeugd. Als kind was hij veel in de autowerkplaats van zijn vader te vinden. Daar speelde hij tussen allerlei onderdelen, omringd door de geur van verse autobekleding en afgewerkte olie. Die geur staat niet alleen in een schijnbaar contrast met het hout, maar roept ook herinneringen op aan een wereld waarin fossiele brandstof nog gelijkstond aan ‘vooruitgang.’

Alle elementen in de tentoonstelling vormen samen zowel een hommage aan zijn op 72-jarige leeftijd overleden vader en de garage waarin hij opgroeide, als aan de constellatie van verhalen en herinneringen die zichtbaar en onzichtbaar door de ruimte bewegen.

Opening De tentoonstelling wordt zondag 10 april om 15.00 uur geopend. Componist Folkert Buis zal tijdens de opening een deel van de compositie ten gehore brengen. Aansluitend gaat Joost Wolters, directeur Het Kunstgemaal, in gesprek met de kunstenaar over zijn tentoonstelling. https://kunstenlab.nl/tentoonstellingen/project-72/ Naast Project 72 openen ook de tentoonstellingen van Krijn de Koning en Bram Wouters.

Wanneer

9 apr - 15 mei 2022
  • elke dinsdag: - uur
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur

Prijzen

Entreeprijs
gratis

Contactinformatie

Kunstenlab
Havenplein 20
7411 ME Deventer