Loes & Reinier: Ricus Sebes

Ricus Sebes exposeert

22 mei - 9 jul 2022

Ricus Sebes exposeert zijn recente werk in onze galerie.

Ricus Sebes (1969-Dordrecht)

Een opvallende verschijning op de Keramik Tage in Oldenburg in 2021 was de stand met werk van de Nederlandse Keramist Ricus Sebes die met zijn keramiek de Prijs van het Magazine Neue-Keramik heeft gewonnen. Sebes die tegenwoordig in St. Goar in Duitsland woont is opgeleid aan de SBB-Gouda (nu de Nederlandse Keramiek Opleiding) van 2006 tot 2009 en , na een aantal stages o.a. bij Ian Curry, Hein Severijns en Frank Theunissen, nog eens van 2009 tot 2010.

Het werk van Ricus Sebes valt op door een originele combinatie van keramiektechnieken. Hij past de verfijnde techniek van de kristalglazuren op porselein toe en maakt deze tot onderdeel van in ruig, grotendeels ongeglazuurd en sterk gechamotteerd porselein uitgevoerde objecten: containers, schalen en schotels. Het resultaat doet in de verte denken aan uit de diepzee opgedoken artefacten, wat nog versterkt wordt door de toepassing van fijn porseleinen vaasvormen (amfora’s) of juwelenkistjes bedekt met kristalglazuur die geïntegreerd worden in ruwe brokken ongeglazuurd porselein dat door toevoeging van de chamotte het uiterlijk van beton heeft gekregen. Tijdens de vele experimenten die Ricus zichzelf oplegt kwam hij tot deze techniek waarbij het van belang was een drager te vinden voor het fijne porselein waarop de kristallen groeien. Deze drager moest hetzelfde krimpfactor vertonen als dat zuivere porselein. Bij toeval ontdekte hij dat in Spanje in zwang zijnd zwart steengoed op dezelfde manier bezonk als porselein. Dit zette hem op het spoor. Er volgde een aantal experimenten, waarvan die waarin hij zwarte chamotte aan zijn porselein toegevoegde bevredigende resultaten gaf.

De associatie met uit de zee opgedoken voorwerpen is zo gek nog niet: in een vorig leven was Ricus bergingsduiker bij de Marine , een goed betalende job die hij in 2011 verruilde voor het avontuur in Duitsland waar hij samen met zijn vrouw Sonja een voormalige graanmolen in Sankt Goar ging verbouwen tot keramiekatelier. In 2019 won hij de Staatsprijs van Rheinland-Pfalz, hij kreeg een vermelding in de Gids Homo Faber van de Michelangelo Stichting in Venetië in 2020 en in 2021 won hij ook een prijs op de Grassi Messe in Leipzig.

Wanneer

22 mei - 9 jul 2022
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur

Prijzen

Entreeprijs
gratis

Contactinformatie

Loes & Reinier
Korte Assenstraat 15
7411 JN Deventer