HANZETIJD KOMT TOT LEVEN IN MARIAKERK

Haarscherpe beeldprojecties met meeslepende muziek op de middeleeuwse muren van de Mariakerk in Deventer. Cultuurwethouder Ilse Duursma, kunstenares Elise van der Linden en Deventer Verhaal directeur Ewout van der Horst openden afgelopen week met trots de Hanze Experience, een gratis multimediaal spektakel over de middeleeuwen in Deventer.

Met een stevige handdruk op de felrode knop openden cultuurwethouder Ilse Duursma, beeldend kunstenares Elise van der Linden en Ewout van der Horst, directeur Deventer Verhaal, afgelopen vrijdag symbolisch de Hanze Experience. Zaterdag stroomde tijdens de eerste openingsdag het publiek massaal toe om de gratis attractie mee te maken.

Bezoekers kunnen iedere woensdag, vrijdag en zaterdag een complete sfeerbeleving van de Hanzetijd ondergaan. Videokunstenares Elise van der Linden heeft met immense projecties middeleeuws Deventer tot leven gewekt. Dichteres Johanneke ter Stege maakte er een sfeervolle vertelling bij. Olger Star zorgde voor een middeleeuwse soundscape.

De Oude Mariakerk in Deventer is daarmee het middelpunt van het kersverse Hanzejaar. Ewout van der Horst: “We hebben met de experience een laagdrempelige beleving van de Hanzetijd willen neerzetten. Eigenlijk voor iedereen die nog niet zoveel van de Hanze weet en wil weten hoe Deventer is uitgegroeid tot de stad die het nu is. En daarbij is het mooi dat de Oude Mariakerk weer magische allure heeft gekregen."

Complete Hanzebeleving
De Mariakerk is omgetoverd tot de Hanze Hotspot van Deventer. Bezoekers kunnen na het multimedia spektakel op interactieve wandeling door de stad met de Hanze Podwalk. Gemeentelijk archeoloog Bart Vermeulen en dichteres Johanneke ter Stege nemen je mee op reis door het verhaal van middeleeuws Deventer. Aan de hand van spannende verhalen, bijzondere aanwijzingen en overblijfselen ontdek je de historie van de stad. De podwalk is ook als een gedrukte wandelgids verkrijgbaar.

Openingsdagen
De Hanze Experience is gratis toegankelijk en tot en met 31 december iedere woensdag- en vrijdagmiddag en zaterdag geopend. Alles over het Hanzejaar in Deventer is te vinden op hanzejaardeventer.nl