Wandelen en fietsen

De omgeving van Deventer is één van de meest geliefde fietsgebieden van Nederland. Dit komt mede door de grote afwisseling aan gebieden, dorpen en bezienswaardigheden welke je in dit gebied tegenkomt. Liever wandelen? Maak een stevige wandeling over de Holterberg of waai lekker uit in het afwisselende waterlandschap langs de IJssel.

Vertrek met de benewagen of stap op de pedalen en verken Deventer en het buitengebied.

Stadsparken

De stad ligt dicht bij verschillende parken, waar je vanuit de binnenstad snel heen kan voor het halen van een frisse neus of gewoon om lekker een stukje te wandelen:
In 1874 werden de vestingmuren geslecht en werd het Rijsterborgherpark aangelegd. Een natuurlijk ogend en afwisselend park met hoogten en dalen. In het park vind je het Vogeleiland, met diverse diersoorten, sfeervolle horeca en regelmatig muziekoptredens. Na 100 jaar is dit park nog steeds bijzonder geliefd bij alle Deventenaren.

Aan de overkant van de IJssel bevindt zich het Worpplantsoen. Het park staat bekend als de oudste openbare stadswandelpark van Nederland! Met het voetveer ben je er in enkele minuten. In de muziekkoepel in het park is de gehele zomer lang muziek, dans en entertainment te beluisteren en zien in de openlucht, voor en door alle leeftijden.

Concert in Worpplantsoen
Concert in Worpplantsoen

Fietsen en wandelen in het buitengebied

Met de fiets- en wandelnetwerken in de omringende regio's kunt u gemakkelijk prachtige wandelingen samenstellen en aan elkaar knopen. Het zal je al snel opvallen dat de wandel- en fietspaden en -routes goed onderhouden worden.

Onderstaande en andere fiets- en wandelkaarten en -routes zijn verkrijgbaar bij de VVV Deventer, Brink 89 (Penninckshuis), of via de Deventer webwinkel.

Fietsen langs de IJssel

Asperge fietsroute Deventer Route: 25/37/51 km. Ontdek en proef Salland! Stap op de pedalen en combineer een fietstocht langs de IJssel en door Salland met het genieten van Sallandse asperges. Het aspergeseizoen loopt van eind april t/m 24 juni, maar de route is natuurlijk ook buiten deze periode te fietsen. Route verkrijgbaar voor € 1,50.
Vijf Hanzerondjes, Route Deventer-Zutphen-Deventer: 40 km. Fietsen langs de macht en pracht van de Hanzesteden aan de IJssel. Dit boekje bevat zes routes vanuit de diverse Hanzesteden. Route verkrijgbaar voor € 1,50.

Fietsen vanuit Deventer middels fietsknooppunten

Fietsnetwerkkaart Salland: Deze populaire kaart geeft de fietsknooppunten tussen de Sallandse Heuvelrug en de IJssel weer. Tevens handige tips over bezienswaardigheden en diverse voorbeeldroutes. Stippel zelf een route uit in de 520 kilometer aan bewegwijzerde routes, je kunt zelf de lengte van de route bepalen. Kaart verkrijgbaar voor € 6,95.
Fietsknooppuntenkaart Veluwe, Twente & Achterhoek: Een perfecte kennismaking met het gebied aan de westzijde van Deventer. De knooppunten van maar liefst drie recreatieve regio's aan elkaar verbonden op één fietskaart. Dat maakt het wel heel gemakkelijk om door de regio te fietsen! Kaart verkrijgbaar voor € 7,95.
Fietskaart Vechtdal & Salland: Restanten uit de laatste ijstijd, stroomgebieden van kleine en grote rivieren en trotse bewoners die het dialect nog omarmen. Ontdek dit oer-Hollandse landschap met deze fietskaart. Verken het stroomgebied van de Overijsselse vecht, de IJssel en het coulisselandschap dat Salland kenmerkt. Kaart verkrijgbaar voor € 9,95.
Fietskaart Veluwe: Wilt u vanuit Deventer alleen de Veluwe ontdekken? Dan is dit een mooi gedetailleerde kaart met een schaal van 1:50.000. Op deze kaart staan naast alle fietsknooppunten ook diverse thematische fietsroutes en tips voor onderweg weergegeven. Kaart verkrijgbaar voor € 9,95.

Wandelen vanuit Deventer

Wandelnetwerkkaart Salland: In dit netwerk, met 875 km gemarkeerde wandelpaden, kunt u zelf eindeloos veel wandelroutes samenstellen met behulp van genummerde routepalen. Deze nummers staan op de wandelkaart aangegeven. De routes variëren van 2 tot 22 km. Er zijn ook al een vijftal kant en klare fraaie themaroutes opgenomen. Kaart verkrijgbaar voor € 5,95.
Wandelkaart Noord-Oost Veluwe: Karakteristiek voor de oostkant van de Veluwe zijn de vele beken en sprengen, waarlangs u prachtig kunt wandelen en fietsen. Op deze wandelkaart staan 7 van de bekende Klompenpaden weergegeven. Ook zijn er diverse natuurpaden, belevenisroutes, stadswandelingen en vele andere wandelroutes opgenomen, varierend van 3 tot 16 km. Kaart verkrijgbaar voor € 5,95.
Wandelnetwerk Achterhoek: Wandel over boerenerven, door pittoreske dorpjes, langs statige herenhuizen en kastelen, klimmend over glooiende heuvels met mooie vergezichten. Met het wandelkeuzesysteem kunt u eenvoudig routes samenstellen uit de 3.000 km bewegwijzerde wandelpaden in de regio en deze wandelkaart is daar een handig hulpmiddel bij. Kaart verkrijgbaar voor € 5,95.

Wandelroutes op landgoederen rondom Deventer

Hazepad Wandelingen: Ontdek de landgoederen in het IJssellandschap aan de hand van zes routeboekjes, met korte wandelingen variërend in lengte van 2 tot 6 km. Wandel door uitgestrekte bosgebieden, door uiterwaarden van de IJssel en over landgoederen van IJssellandschap, met fraai gerestaureerde landhuizen en boerderijen. De boekjes zijn verkrijgbaar voor € 2,25 per stuk, of 6 boekjes samen voor € 9,95.

Fietsverhuur in Deventer

Geen fiets meegenomen? Geen probleem! Hier kan jij je fiets gemakkelijk huren:
Hein van Langen Tweewielers
T.G. Gibsonstraat 11, Deventer
Internet: www.heinvanlangentweewielers.nl
MuroBike
Rozengaarderweg 1
Internet: www.murobike.nl
IJsselbikes
Locatie Schalkhaar: Oerdijk 46
Internet: www.ijsselbikes.nl