Penninckshuis

Een bijzonder kerkgebouw met uitstekende akoestiek

Het Penninckshuis is naast de VVV Deventer ook een bijzonder kerkgebouw. Loop vooral even binnen neem een kijkje in de kerk, die verscholen zit achter de stadse façades van de Brink.

De inham tussen de huizen op de Brink, achter het beeld van Albert Schweitzer, wordt de Penninckshoek genoemd. De gevel met de beelden (Penninckshuis) is één van de topstukken van de renaissance in Deventer en in Nederland.

De zes deugden
Omstreeks 1588 gaf de handelaar Herman Penninck opdracht voor de bouw van deze pronkgevel, die zijn rijkdom en geletterdheid moesten weerspiegelen. De 6 beelden boven de toegangsdeur stellen de 6 deugden voor (geloof, hoop, liefde, voorzichtigheid, kracht en gematigdheid).

Later was het pand in gebruik als katholieke schuilkerk. Eind 19e eeuw was het pand sterk vervallen, de Doopsgezinde Gemeente heeft de voorgevel laten restaureren en er een nieuwe kerk achter laten bouwen. Het pand is momenteel nog steeds in gebruik als Doopsgezinde Remonstrantse Kerk.

Albert Schweitzer
Het standbeeld van Albert Schweitzer vlak voor het Penninckshuis dateert uit 1975 en is van de hand van Pieter de Monchy. Het is hier geplaatst omdat in het Penninckshuis enkele jaren het internationale Albert Schweizercentrum was gevestigd, dat nu in Maarssen zetelt.

Kerkzaal Penninckshuis te huur

Zoek je een locatie voor een zakelijke, maatschappelijke of culturele bijeenkomst, dan is het mogelijk om de kerkzaal van het Penninckshuis af te huren. Denk bij deze bijeenkomsten bijvoorbeeld aan concerten, cd-opnamen, vergaderingen, lezingen, etc.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Karin Smeenk,

Het Penninckshuis nu
In het Penninckshuis zijn naast de kerkgemeenschap ook de winkel van de VVV Deventer gevestigd, het kantoor van de Stichting Deventer Marketing en het kantoor van de Stichting dEVENTer.

Deventer Marketing draagt zorg voor de citymarketing van Deventer als plek om te wonen, ondernemen, werken, studeren en beleven. dEVENTer is de organisatie van de (grote) evenementen zoals het Dickens Festijn, Deventer op Stelten en de Deventer Boekenmarkt.

Openingstijden

maandag 11:00 - 16:00
dinsdag 10:00 - 17:00
woensdag 10:00 - 17:00
donderdag 10:00 - 17:00
vrijdag 10:00 - 17:00
zaterdag 10:00 - 17:00
zondag 11:00 - 16:00

Contactinformatie

Penninckshuis
Brink 89
7411BX Deventer

Voorzieningen

Toegankelijkheid

  • Bruikbaar toilet
  • Er is een trap aanwezig
  • Invalidentoilet
  • Rolstoel beschikbaar
  • Rolstoeltoegankelijk

Wifi

  • Betaalde Wifi