Museum De Waag

Handelsicoon en museum

Van oudsher is De Waag al een belangrijk icoon van Deventer. Dit is het oudste waaggebouw van Nederland dat nog als zodanig gebouwd werd. Waar vroeger handel werd gewogen, vind je sinds 1915 een bijzonder museum vol oude schatten van de stad.

De Waag vind je aan de Brink. Toen Deventer uitgroeide tot één van de belangrijkste Hanzesteden aan de IJssel, door met name de toename van jaarmarkten die werden gehouden in Deventer en de stijging van handelaren die van heinde en ver kwamen om hier hun producten te verhandelen, was het nodig om toezicht te houden op maatvoering.En in 1528 werd De Waag gebouwd als weeghuis voor het meten en wegen van al deze handelsproducten.

Het Waag gebouw speelde dus een belangrijke rol in het handelsleven van de stad. Kooplieden vanuit alle windrichtingen moesten hier, onder verantwoordelijkheid van de stedelijke overheid, hun goederen laten wegen. Hedendaags kun je de waag bezoeken voor bijzondere tentoonstellingen en de oude schatten van Deventer.

De Waag

De Waag is een laatgotisch gebouw met drie bouwlagen, een traptoren, een klok en drie spitstorentjes. Het werd gebouwd van 1528 tot 1531. Maar liefst drie jaar hebben mensen lopen zwoegen om dit prachtige gebouw uit de grond te stampen.

In 1643 werd aan de voorzijde een laat-maniëristisch bordes gebouwd met drie zuilen. Aan weerskanten zijn trappen gebouwd die elkaar op het hoogste punt tegemoetkomen. De Waag was in gebruik tot 1862. Het gebouw heeft diverse ornamenten en reliëfstenen zoals Kiek in de Pot en Kiek uit de Pot. Voor de opvallende kijker kun je zien dat de Waag scheef staat, circa 80 cm uit het lood! Eigenlijk is het de Deventer 'Toren van Pisa'.

Museum de Waag

Hedendaags kun je de waag bezoeken voor bijzondere tentoonstellingen en de oude schatten van Deventer. In de Waag zijn deze zomer 2 tentoonstellingen te bezichtigen: Deventer Bezet & Bevrijd (tot 20 september) en een nieuwe algemene vaste tentoonstelling over de geschiedenis van Deventer. Voorafgaand aan je bezoek dien je via de website een aanvangstijdstip van je bezoek te plannen en te reserveren.

Openingstijden

maandag gesloten
dinsdag 11:00 - 17:00
woensdag 11:00 - 17:00
donderdag 11:00 - 17:00
vrijdag 11:00 - 17:00
zaterdag 11:00 - 17:00
zondag 11:00 - 17:00

Contactinformatie

Museum De Waag
Brink 56
7411BV Deventer

Voorzieningen

Type

  • Cultuur
  • Cultuurhistorie
  • Erfgoed
  • Multicultureel
  • Museumkaart

Activiteiten

  • Multicultureel

Toegankelijkheid

  • Er is een trap aanwezig
  • Lift