Lebuinuskerk

Foto: Laura van der Lubbe

14 - 26 april

De Lebuinuskerk in Deventer was in de Middeleeuwen de hoofdkerk van de stad en een van de voornaamste kerken binnen het bisdom Utrecht. De kerk deed tijdens het kortstondige bestaan van het bisdom Deventer (1559-1580) dienst als kathedraal.

De kerk behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten. De kerk is eigendom van de Protestantse Gemeente te Deventer, terwijl de toren bezit is van de gemeente Deventer.

De huidige kerk, een gotische hallenkerk, kwam tot stand tussen 1450 en 1525. Ze was rijk versierd met muurschilderingen en stond vol heiligenbeelden en altaren. Aan deze katholieke praal kwam een einde toen in 1580 de calvinisten de kerk in bezit namen en hem omdoopten tot Grote Kerk. Muurschilderingen van voor de reformatie zijn tijdens de restauratie van 1927 onder andere teruggevonden op het plafond van de crypte en in de Magistraat, de kapel die speciaal voor de stadsbestuurders was gebouwd. De hele kerk is voorzien van bepleisterde en met schilderingen versierde kruis-, ster-, en netgewelven.

Let op:
Op zon- en feestdagen is de kerk niet open voor bezichtiging.
In verband met een evenement, opbouw van een evenement of onderhoudswerkzaamheden kunnen de openingstijden afwijken. Kijk voor actuele informatie op de website www.lebuinuskerk.nl.

Wanneer

14 apr - 26 apr 2024
  • elke maandag: - uur
  • elke dinsdag: - uur
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur

Contactinformatie

Lebuinuskerk
Grote Kerkhof 38
7411 KV Deventer