01: tentoonstelling bij Museum EICAS met werken van Leo Erb, davidkremers en anderen

4 februari - 26 mei 2024

01, zo heet de titel van onze nieuwe tentoonstelling. De 0 staat voor het vertrekpunt van ons museum: de Nederlandse Nul-beweging en onze eigen Nul-collectie. De 1 staat voor nu. Voor onze nieuwste wisseltentoonstelling met verfrissende, hedendaagse kunst waarvoor de Nul-kunstenaars de weg vrij baanden.

Foto: Klein Doorkijk- A.Pinxten

Leo Erb (1923-2012) groeit op in het Duitse Saarland, dicht bij de grens met Frankrijk. Deze omgeving zal later een belangrijke rol in zijn werk spelen. Met een oeuvre - dat zes decennia omvangt - is het onmogelijk om Leo Erb en de Nul-beweging los van elkaar te zien. De kenmerken en kernwaarden van die beweging zijn overal in het werk van Erb te herkennen: ritmische ordening, repetitie, monochromie en materialen die bijna uitnodigen tot aanraken.
Het werk van Erb is, in tegenstelling tot vrijwel alle andere zero-gerelateerde kunst, handmatig, om niet te zeggen ambachtelijk. Veel werk is uitgevoerd op of in papier of karton. Ook is hij een uiterst begaafd tekenaar. Beide eigenschappen deelt hij met de Nederlandse Nul-kunstenaar Jan Schoonhoven. Museum EICAS hoopt in de naaste toekomst in te gaan op een vergelijking van beide oeuvres.

davidkremers (op zijn verzoek schrijven we zijn naam en werk in kleine letters) is een gevestigde hedendaagse conceptkunstenaar uit de Verenigde Staten. De grootsheid van de natuur in deze omgeving wakkert zijn fascinatie aan voor de aarde als supra-organisme: een gemeenschap van synergetisch op elkaar inwerkende organismen.
Het werk van davidkremers is vloeiend, organisch en dynamisch, in materiaal, beelddrager, handschrift, vorm en inhoud. Naast bewustwording wil davidkremers de schoonheid van wetenschap tonen. Schoonheid is volgens hem het meest wezenlijke element van onze beschaving. Het openbaart zich 'als we een plek in ons bewustzijn bereiken waar subject en object samenvloeien'.

Roland Kuit (1959) is een Nederlands componist en geluidskunstenaar. Kuit manoeuvreert op het snijvlak van kunst, muziek en wetenschap. Vanaf de jaren 90 introduceert hij de audiokunst in de installatieruimte: de metamorfose van traditionele luidsprekerboxen naar sonische ruimtes. Hij doceert hierover aan de Vrije Academie Den Haag. Zijn werk varieert van experimentele, architecturale installaties tot elektroakoestische performances en composities voor specifieke ruimtes. Kuit exposeert met verschillende installaties / werken in het souterrain en heeft al eerder bij ons geëxposeerd.

Ronald A. Westerhuis (NL, 1971) is ontwerper van abstracte sculpturen en landschapskunst. Zijn voorliefde voor roestvrij staal is herkenbaar in de tentoongestelde wandobjecten. In Nederland is Westerhuis vooral bekend door zijn ontwerp voor het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen.

Wanneer

4 feb - 26 mei 2024
  • elke dinsdag: - uur
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur

Prijzen

Entreeprijs Volwassenen
€ 12,50
Entreeprijs jongeren (t/m 18 jaar)
€ 2,50

Contactinformatie

Museum EICAS
Nieuwe Markt 23
7411PB Deventer