Projectweek Turkije in de Bibliotheek Deventer

25 november - 2 dec 2023

Verwantschap en Verbondenheid is het thema van de projectweek die het Centrum voor Diversiteit en Samenleving en de Bibliotheek Deventer organiseren van 25 november tot 2 december 2023 in de centrale vestiging van de bibliotheek. Aanleiding is de 100e verjaardag van de republiek Turkije. Juist in een tijd van mondiale spanningen willen beide organisaties Deventenaren uitnodigen om – aan de hand van een gevarieerd programma - met elkaar in gesprek te gaan over de waarden die zij vanuit hun cultuur meekregen en samen kunnen delen.

Expositie die uitnodigt tot dialoog
In het bijzijn van Muammer Hakan Cengiz, consul-generaal van het Turkse consulaat in Deventer en de wethouders de Geest en Wijnhoud van gemeente Deventer, wordt de week op zaterdag 25 november geopend met een foto-expositie. De expositie toont beelden over de ontwikkelingen in de afgelopen 100 jaar en de migratie van Turkse arbeiders naar Nederland en naar Deventer in het bijzonder. Wat (en wie) lieten de Turkse Nederlanders in hun vaderland achter en wat (en wie) namen zij mee? Hoe brachten zij voor hun belangrijke tradities in de Nederlandse samenleving? Daarnaast is een bijzondere collectie van eigengemaakte borduurwerken te zien die door Centrum Moskee Deventer beschikbaar is gesteld. De officiële opening is alleen voor genodigden.

“De foto-expositie nodigt bezoekers nadrukkelijk uit hierop te reageren met hún eigen ervaringen” aldus Alice van Diepen, directeur-bestuurder van de bibliotheek. “Vanuit de onderlinge verbinding tussen inwoners schenken we aandacht aan wat ons verbindt én waar we van elkaar verschillen. Voor de Bibliotheek is dit een passende invulling als laagdrempelige ontmoetingsplek voor iedere Deventenaar.”

Culturele avond
Klassieke en Turkse volksmuziek klinkt op dinsdagavond 28 november tijdens een muzikaal optreden van Mehmet Polat en zijn vrienden. Dit gelegenheidskwartet speelt Turkse volkswijsjes met bijzondere instrumenten waaronder de ud. De avond wordt omlijst met Turkse hapjes en een drankje.
Tijd: 20.00 uur. Aanmelden is verplicht via hier, toegang is gratis.

Luisteren en verhalen delen
Op de Verhalenavond, ‘Tussen twee culturen’ op woensdag 29 november vertellen vijf Deventenaren een persoonlijk verhaal vanuit hun leven tussen de Nederlandse en Turkse cultuur. Het idee achter de Verhalenavond is, dat je door het delen van verhalen leert kijken vanuit het perspectief van de ander en die ander beter kunt begrijpen. Tijd: 19.30 uur. Aanmelden is verplicht via hier, toegang is gratis.

Deze week komt tot stand mede dankzij bijdragen van het Jordenshofje en gemeente Deventer.

Wanneer

-
-
-
-
-

Contactinformatie

De Bibliotheek Deventer
Stromarkt 18
7411PK Deventer